İrmik Nedir, Faydaları Nelerdir?
İrmik çoğunlukla durum buğdayından elde edilen çorba, tatlı ve helva yapımında kullanılan iri taneli bir un çeşididir. Köşegenli tanecikleri yaklaşık olarak 130 mikrometre büyüklüğündedir ve rengi sarıdır. Türk mutfağında çoğunlukla tatlı yapımında kullanılan irmik dozunda tüketildiğinde bir çok faydası bulunmaktadır.
İrmik Faydaları Nelerdir?
İrmiğin içerisinde yüksek oranda karbonhidrat bulunmaktadır. Karbonhidrat miktarının yüksek olması iyi bir enerji kaynağı olmasını sağlar. Özellikle aktif kişilerin, sporcuların ve gelişim çağında ki çocukların tüketmesi tavsiye edilir. Magnezyum bakımından da zengin bir besindir.Lifli bir gıda olan irmik kişiye tokluk hissi verir. Aynı zamanda içerisinde bulunan protein değer sayesinde glisemik indeksi düşük bir besindir. Bu sebeple sindirimi yavaş olur ve kan şekerini yavaş bir şekilde yükseltir. Doktorlar tarafından şeker hastalarına, diyet yapanlara ve insülin direnci problemi olan kişilere belirli miktarda tüketmeleri tavsiye edilmektedir.
İrmiğin bileşenleri arasında bol miktarda demir minerali de bulunur. Demir kansızlık problemi olanlar için önemli bir mineraldir. Demir sayesinde kanda ki oksijeni taşıyan hemoglobin daha verimli bir şekilde çalışır.İrmik kalp ve böbrek sağlığı açısında da oldukça faydalıdır. İçerisinde bulunan potasyum kalp ve böbrek için önemli olan elektrolitlerin yeterli sayıda kalmasına katkı sağlar.
Kaynak: https://www.bilgidoktoru.com/irmik-nedir-faydalari-irmik-helvasi.html
Yorumlar
Yorum Gönder